Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z Bliskiego Wschodu.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 68
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 73
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1110
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 258
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 68
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 73
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1110
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 258
Składniki
Produkty wydałem na kuchnię
Daktyle lekko naciąłem, wyjąłem pestki (spróbuję je posadzić i wyhodować palemki).
Ziarenka kardamonu roztarłem tak drobno jak się dało w moździerzu. Jestem fanem tej przyprawy, więc nie żałowałem jej.
Agar rozpuściłem w wodzie różanej. Odstawiłem na parę minut.
Do syropu agarowo-różanego dodałem cukier palmowy, mieszając aż się rozpuści
Odmierzyłem 250 g Mascarpone
Mascarpone ubiłem przez dwie minuty z kardamonem i roztworem wody różanej, cukru i agaru.
Kremem nadzialem rozcięte daktyle
Na patelni podprażyłem lekko rozdrobnione migdały. Pod ręką miałem akurat gotowe słupki, więc tymi się posłużyłem.
Prażonymi migdałami posypałem nafaszerowane daktyle. Szczelnie je przykrylem i dostawiłem do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Rekomendacje wina do podania: Traminer albo Sämling z winnicy Barbary Tschida, Illmitz, Austria albo cava Freixenet Semi-dry.