Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Czekoladowiec z kremem budyniowym"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27447
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 178
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1166
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27447
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 178
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1166
Składniki
Białka oddziel od żółtek. Do białek wlej 5 łyżek zimnej wody i ubij je na pianę. Wsyp 15 dag cukru i cukier waniliowy, a kiedy rozpuszczą się w pianie, dołóż żółtka, krótko zmiksuj. Obie mąki przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Mieszankę dodaj do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj plastikową łyżką.
Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o śr. 26 cm). Wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 30 min. Ostudź na kratce kuchennej, rozetnij na 3 placki.
3. Proszek budyniowy dokładnie wymieszaj z 3 łyżkami cukru oraz 6 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotuj, zmniejsz ogień i powoli wlej rozrobiony budyń. Mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Ostudź.
4. Odłóż 1/2 orzechów włoskich. Pozostałe zmiel. Masło utrzyj z resztą cukru na jasny krem. Ucierając, dodawaj po łyżce budyniu. Wsyp wszystkie zmielone orzechy, wymieszaj. Kremem posmaruj 2 placki, ułóż jeden na drugim i przykryj trzecim. Schłodź. Tort posmaruj roztopioną polewą, udekoruj orzechami.Źródło: Tina