Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowe paluchy"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 205
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 205
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Składniki
W garnku zagotuj wodę z margaryną. Wsyp mąkę. Mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdejmij ją wtedy z ognia. Wystudź.
Do zimnej masy ptysiowej domieszaj kolejno jajka. Wsyp proszek do pieczenia i utrzyj mikserem na jednolite, gładkie ciasto.
Blachę wyłóż pergaminem. Wyciśnij na nią 12 cienkich, podłużnych ciastek. Piecz je ok. 15 minut w temp. 200°C, a potem jeszcze 10 minut w temp. 180°C. Wystudź. Każde ciastko przekrój wzdłuż.
Czekoladę stop, wystudź. Z mleka i proszku budyniowego ugotuj budyń. Wystudź go, utrzyj z masłem i czekoladą. Eklerki przełóż kremem wyciskanym przez szprycę.
Polewę z gorzkiej czekolady stop, wymieszaj z wiśniówką, oblej nią ciastka. Udekoruj je paseczkami ze stopionej białej polewy czekoladowej.Źródło: Naj