Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowe kostki"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 95
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 64
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 275
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5429
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 95
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 64
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 275
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5429
Składniki
Ciasteczka (herbatniki) włóż do torebki foliowej, rozkrusz za pomocą wałka. Zagnieć z miękkim masłem. Powstałą masą wylep spód prostokątnej formy. Wstaw do lodówki do stężenia.
Obierz i rozgnieć widelcem 2 banany. 8 dag czekolady połam na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. Twaróg zmiel (lub użyj sera na sernik), wymieszaj z cukrem, mąką kukurydzianą i bananami.
Zmiksuj całość na gładką masę, stopniowo dodając całe jajka, łyżkę rumu, kwaśną śmietanę oraz rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.
Krem twarogowy rozsmaruj na korpusie z ciasteczek. Piecz 45 minut w 170 st. Odstaw do ostudzenia. W tym czasie ubij na sztywno kremówkę. Pozostałą czekoladę połam, rozpuść w kąpieli wodnej. Obierz i pokrój w plastry ostatni banan. Ostudzone ciasto pokrój w kostki. Każdą udekoruj kleksem śmietany oraz zanurzonym w czekoladzie plasterkiem banana.
20 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 230 kcal, cena 1,10 zł.
Twaróg do serników i in nych pieczonych ciast powinien być tłusty. W przeciwnym razie, wyciekająca z niego woda niepotrzebnie rozrzedzi zapiekaną masę. Aby tego uniknąć, odpowiednio związać całość i zagęścić, możesz dodać do twarogu proszek budyniowy, 1-2 łyżki mąki pszennej lub łyżkę mąki ziemniaczanej.
Pyszny spód przy gotujesz też z lekko słonych zbo żowych ciastek.Źródło: Świat kobiety