Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czekoladowa pokusa"
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 107
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6614
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 176
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1246
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5844
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 107
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6614
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 176
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1246
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5844
Składniki
Spód: wafelki i ciasteczka zmiksuj oddzielnie i każdą część wymieszaj z 2 łyżkami masła. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż na środku ciemniejszą masą a na bokach masą z wafelków. Wstaw do lodówki.
Masa: czekoladę połam, wsyp do miseczki, ustaw ją nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj, aż czekolada się stopi. Ser zmiksuj z cukrem na gładką masę. Dodaj czekoladę i aromat. Jeszcze raz zmiksuj na wolnych obrotach. Jajka roztrzep, połącz z masą.
Masę serową wylej na przygotowany spód. Wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170oC. Piecz 40 minut, następnie na 10 minut zwiększ temperaturę do 180oC. Wyjmij z piekarnika, a gdy sernik ostygnie, włóż na całą noc do lodówki. Posyp kakao i ozdób płatkami czekoladowymi.
Wybieramy ser na sernik
To od twarogu zależy smak, konsystencja, jak i wygląd oraz trwałość przyrządzonego sernika.
Idealnie nadają się twarogi śmietankowe w kostkach, które nie wymagają już mielenia. Dobry wybór to także twaróg tłusty lub półtłusty, zmielony co najmniej 2 razy.
Jeśli twaróg jest za chudy, czyli kruszy się i nie rozciera na aksamitną masę, dodaj w trakcie miksowania 2-3 łyżki masła.
Można też, by ułatwić sobie pracę, sięgnąć po gotowy twaróg, zmielony 3-krotnie (sprzedawany w wiaderkach). Czasami trzeba go odcedzić na sitku z nadmiaru serwatki (wtedy będzie mniej ważył). Niektóre mają w składzie cukier i mąkę, więc pomińmy te w przepisie.Źródło: Naj