Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne czekoladki własnej roboty to świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 253
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 74
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 137
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 65
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 130
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 253
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 74
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 137
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 65
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 130
Składniki
Śmietanę zagotować z cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut aż będzie miała lekko karmelowy kolor. Zdjąć z ognia, wrzucić przepołowione pianki, pokrojoną czekoladę i mieszać aż wszystko się rozpuści, dodać kakao, a na końcu alkohol. Masę włożyć do zamrażalnika na 30-40 minut do zastygnięcia.
Z masy formować czekoladki, w każdą wcisnąć orzech. Układać na tacy pokrytej folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika na godzinę. Czekoladę rozpuścić na parze (każdy rodzaj osobno), czekoladki zamaczać w rozpuszczonej czekoladzie i posypywać na górze pokrojonymi orzechami. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Kwiecień, 2010r. *Wykorzystałam przepis z książki "Czekoladowy świat", Bellona, ale nieco go zmodyfikowałam