Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cynamonowy odrywaniec"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 44
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6532
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 44
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6532
Składniki
Do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki oraz mleko. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i od- staw w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do pozostałej przesianej mąki dodaj cukier, cukier wanilinowy, jajka, sól, przestudzony tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Włóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min, by podwoiło swą objętość.
Pozostały tłuszcz roztop. Do cukru dodaj cynamon, wymieszaj. Wyroś nięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 50x30 cm. Posmaruj je wystudzoną margaryną i posyp cynamonowym cukrem. Ciasto pokrój wzdłuż krótszego boku na 6 pasków.
Ułóż jeden na drugim, następnie pokrój w poprzek na 6 kawałków. Ułóż je na sztorc w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 45-60 min do ponownego wyrośnięcia. Piecz 30-35 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 310 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie