Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cynamonowa babka"
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 133
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1203
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5439
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6564
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 133
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1203
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5439
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6564
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji 0,90 zł
Wyszorowaną cytrynę gotujemy w całości. Następnie wyjmujemy pestki, a cytrynę miksujemy np. blenderem na jednolitą masę.
Do powstałej masy dodajemy cukier, ucieramy. Nie przerywając ucierania dodajemy masło, po jednym żółtku i po łyżce soku z drugiej cytryny. Masę mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem i, delikatnie, z pianą ubitą z białek.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą podłużnej lub okrągłej formy z kominem albo do większej tortownicy. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180oC. Posypujemy cukrem pudrem, który można także wymieszać ze szczyptą cynamonu lub posiekaną laską wanilii.Źródło: Rewia