Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cygański bakaliowy mazurek"
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 31
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 722
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 3831
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 435
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2292
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 31
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 722
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 3831
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 435
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2292
Składniki
20 dag mąki posiekaj z zimnym masłem. Dodaj cukier kryształ oraz 2 żółtka. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, odłóż do schłodzenia na minim. 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek, przytnij na równy prostokąt. Z odciętych kawałków ciasta uformuj ozdobne ranty. Ułóż na pokrytej pergaminem blasze, podpiecz 5 min.
Pozostałe 3 żółtka utrzyj z 1/2 szklanki cukru pudru. Białka ubij na sztywno również z 1/2 szklanki cukru pudru. Rodzynki i migdały sparz, odstaw na kilka minut, osącz i grubo posiekaj. Wymieszaj z resztą mąki. Połącz z masą żółtkową, a potem z pianą z białek.
Masę bakaliową rozsmaruj na podpieczonym kruchym spodzie. Piecz całość 15 min w 200 st. Mazurek wystudź, udekoruj polewą i kandyzowanymi owocami.
Czas ok. 45 min; porcja – 390 kcal, cena 1,40 zł.
Do świątecznego mazurka warto wykorzystać różne bakalie, także te egzotyczne.
Prócz orzechów (włoskich, laskowych, ziemnych) dodaj do ciasta obrane migdały, posiekane figi, rodzynki, kandyzowaną papaję, suszone morele, śliwki kalifornijskie, pomarańcze w cukrze i suszoną żurawinę. Dla wzmocnienia smaku i aromatu suszone owoce namocz w rumie.Źródło: Świat kobiety