Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cukinie z kurkami"
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 91
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6579
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 149
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1213
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5553
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 91
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6579
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 149
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1213
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5553
Składniki
porcje, : ok. 30 minut + czas zapiekania; cena porcji: ok. 5,50 zł
Umyj cukinie i odetnij górę od strony szypułki. Łyżeczką wydrąż miąższ. Kurki oczyść, umyj, osusz. Większe pokrój.
Filet pokrój w dość drobną kosteczkę.
Cebulę obierz i posiekaj. Przesmaż ją na rozgrzanym maśle, dodaj mięso, przesmaż razem. Dodaj kurki i smaż, aż odparują.
Na koniec dodaj mascarpone, tymianek, 2/3 pecorino i ser żółty, dopraw. Farszem napełnij cukinie.
Ustaw je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piecz w 180oC ok. 30-40 min do miękkości. Pod koniec posyp resztą pecorino.Źródło: Świat kobiety