Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cukinia zapiekana z mozzarellą"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 165
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 218
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 165
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 218
Składniki
Cukinie myjemy, lekko osuszamy i kroimy wzdłuż. Łyżeczką wyżłabiamy miąższ, który ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobniutko kroimy.
Obraną cebulkę siekamy, a boczek kroimy na kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy boczek, cukinię i dymkę.
Łódeczki z cukinii wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC, aby zmiękły. Gdy cukinie wystygną, napełniamy je przygotowaną mieszanką. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180oC.
W tym czasie kroimy mozzarellę w plasterki i tuż przed końcem pieczenia układamy na cukiniach. Zapiekamy, aż ser się roztopi. Podajemy jako przystawkę, danie główne na obiad lub jako jarzynkę do mięsa.
<strong>Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 3,90 zł.</strong>Źródło: Rewia