Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Crumble z pigwą i ze śliwkami"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 51
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 103
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 336
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 51
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 103
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 336
Składniki
Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, imbir i skórkę pomarańczową. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wrzuć pigwę. Zwiększ ogień i gotuj całość przez 5 minut. Zmniejsz ogień i gotuj godzinę bez przykrycia. Pigwa powinna przez ten czas zmięknąć i zyskać miedziany kolor.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść cztery żaroodporne kokilki. Na dnie rozłóż połówki śliwek. Przykryj je kawałkami pigwy i zalej syropem (jeśli syrop jest za rzadki, podgotuj go chwilę).
Kruszonka: przełóż herbatniki do papierowej torebki i pokrusz je, przetaczając po torebce wałkiem. Przełóż pokruszone herbatniki do kokilek. Rozpuść masło, polej nim desery. Oprósz cynamonem. Wstaw do piekarnika i piecz 10-15 minut, aż kruszonka zrobi się chrupiąca. Podawaj od razu.Źródło: Olivia