Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasteczkowy sernik"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 278
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 258
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 278
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 258
Składniki
Do miski wsyp mąkę pszenną i kakao, dodaj masło, posiekaj. Połącz z proszkiem do pieczenia, 1 żółtkiem i cukrem kryształem. Zagnieć gładkie ciasto. Wylep nim dno tortownicy (o śred. 21 cm). Piecz ok. 20 minut w temp. 180 st.
Trzykrotnie zmielony biały ser przełóż do miski. Dodaj mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, 3 jajka i białko. Zmiksuj na jednolitą masę. Wylej na podpieczony spód. 8 ciasteczek podziel na ćwiartki, zanurz w masie serowej.
Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temp. do 150 st. Piecz jeszcze ok. 45 minut do lekkiego zezłocenia wierzchu. Ostudź.
Schłodzoną kremówkę wlej do wysokiego naczynia, dodaj czuba- tą łyżkę cukru pudru. Ubijaj 3 min. Bitą śmietanę wyłóż na ostudzony sernik. Posyp resztą pokruszonych ciasteczek.
<strong>Dorota Wójcicka z Niepołomic</strong>Źródło: Świat kobiety