Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiące placki ziemniaczane"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 80
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1202
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 286
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 80
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1202
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 286
Składniki
Zmiksuj ziemniaki i marchewkę na purée. Grubo posiekaj prażone orzeszki. Dodaj je do purée razem z koperkiem, jogurtem, mąką i ostrą papryką. Przypraw solą do smaku. Wymieszaj.
Podziel masę na 8 części (po 50 g każda), uformuj kulki i lekko je rozpłaszcz.
Rozgrzej olej na patelni, smaż placki na średnim ogniu, po 5 minut z każdej strony lub do momentu, gdy zrumienią się i będą chrupkie. Podawaj prosto z patelni.
Najlepiej zrobić placki, jeśli zostanie ci trochę ziemniaków z poprzedniego obiadu.Źródło: Olivia