Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cesarski omlet z rodzynkami"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 61
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7155
Polecam.
Odsłon: 1674
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 61
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7155
Polecam.
Odsłon: 1674
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Składniki
ok. 25 minut • Porcja 410 kcal • Koszt porcji ok. 2,40 zł • Przepis na 4 porcje
Rodzynki namocz w rumie i odstaw do nasiąknięcia.
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij w mleku. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i odsączone rodzynki.
Białka lekko ubij ze szczyptą soli, następnie dodaj przesiany cukier puder i ubij na sztywno. Pianę delikatnie wmieszaj do ciasta.
Na patelni rozpuść połowę masła. Wylej na nią połowę ciasta i piecz, aż dół się lekko przyrumieni. Potem obróć placek. Gdy druga strona się przyrumieni, delikatnie porozrywaj placek drewnianym widelcem na części i jeszcze chwilę dopiekaj.
Tak samo przyrządź drugi placek. Rozłóż ciasto na talerze, oprósz przez sitko cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.Źródło: Kobieta i życie