Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cannoli z jagodami"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 12
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 408
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 12
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 408
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Składniki
Mąkę z cukrem przesiej do miski. Dodaj mąkę owsianą, jajko, żółtko i pokrojone w kawałki masło. Ugnieć twardsze ciasto i odłóż na ok. 15 minut w pokojowej temperaturze.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i powykrawaj z niego kółka o średnicy 12 cm. Owiń nimi formy rurek z kremem, końce ciasta posmaruj rozbełtanym białkiem i sklej.
Rozłóż rurki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez ok. 15 minut. Poczekaj, aż cannoli lekko ostygną, zdejmij je z rurek.
Rozpuść polewę czekoladową, napełnij nią worek cukierniczy i popryskaj nią ozdobnie rurki. Posyp polewę orzechami i poczekaj, aż zaschnie. Ubij śmietanę z cukrem na sztywno i lekko wmieszaj jogurt. Za pomocą worka cukierniczego napełnij nią rurki. Udekoruj jagodami i podawaj. Czas przygotowania: 55 minut Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja 211 kcal.
Lubisz owoce leśne? Możesz dodać je do bitej śmietany lub zmiksować z łyżką cukru i szklanką gęstego jogurtu naturalnego. Od razu polej tym musem rurki.Źródło: Na żywo