Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Buraczana sałatka i śledź na bagietce"
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 16
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5458
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 313
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 16
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5458
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 313
Składniki
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 240 kcal, cena 1,50 zł.
Buraki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości (45-60 minut). Odlej, pozostaw do ostudzenia, a potem obierz ze skórki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Wyszorowane buraki możesz również upiec do miękkości w piekarniku.
Obierz umyte jabłko. Przekrój je na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne. Miąższ poszatkuj drobno lub również zetrzyj na tarce, dodaj do buraków. Obierz czerwoną cebulę. Połowę pokrój w piórka, resztę posiekaj.
Posiekaną czerwoną cebulę dodaj do buraków z jabłkiem, wymieszaj. Połącz z łyżką majonezu. Przygotowaną sałatkę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ogórki konserwowe (lub kiszone) osącz z zalewy, pokrój w plasterki. Osączone filety śledziowe podziel na 6 kawałków. Jeśli śledzie są bardzo słone, włóż je wcześniej do miseczki z wodą lub mlekiem i pozostaw na dwie godziny do wymoczenia. Osącz.
Pszenną bagietkę przekrój wzdłuż, a następnie każdą połówkę pokrój na 3 kawałki. Na kawałkach pieczywa rozłóż sałatkę z buraków, plasterki ogórka oraz filety śledziowe. Kanapki dekoruj piórkami czerwonej cebuli oraz opłukanymi listkami natki.
. Sałatkę przygotuj dzień wcześniej i odstaw do lodówki.Źródło: Świat kobiety