Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromat i zapach jesieni zamknięty w pysznych i delikatnych bułeczkach.
blaszka do pieczenia 24 x 35 cm
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 59
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 113
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6628
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 181
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1265
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 59
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 113
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6628
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 181
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1265
Składniki
Jabłka, pigwowiec umyć, jabłka obrać. Jabłka, pigwowiec utrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 1/4 szklanki cukru, usmażyć, wystudzić. Mąkę przesiać. Mleko podgrzać aby było ciepłe. Drożdże pokruszyć do miseczki dodać 1 łyżkę cukru, trochę mleka, 1 łyżkę mąki , wymieszać , odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże się ruszyły. Masło rozpuścić. 2 jajka i 2 żółtka ubić na puszysto z 3/4 szklanki cukru.
Ubite jajka dodać do mąki , dodać resztę mleka, drożdże, szczyptę soli i wyrabiać ciasto , gdy zaczyna odchodzić od naczynia w którym się go wyrabia , dodawać stopniowo masło i wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodzić od naczynia. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , podzielić na 4 części, rozwałkować , podzielić na prostokąty , na każdy ułożyć porcję usmażonych jabłek z pigwą.
Zlepić brzegi, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch naciąć w 2 miejscach.
Przygotowane bułeczki na wyrośnięcie na około 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec 15 minut, do dobrego zrumienienia.