Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Budyniowiec"
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 77
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 103
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 339
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 77
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 103
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 339
Składniki
Proszek budyniowy rozmieszaj starannie w 3/4 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko wlej do rondla, wsyp cukier, zagotuj. Na wrzące mleko wlej rozpuszczony proszek. Mieszając, gotuj 2-3 minuty.
Gorący budyń zdejmij z ognia. Mieszaj, aż całkowicie ostygnie. Dodaj miękkie masło (powinno mieć pokojową temperaturę) oraz kilka kropli olejku rumowego. Zmiksuj całość na gładki krem. Odstaw do lekkiego stężenia.
Na blasze rozłóż 10 herbatników. Każdy posmaruj porcją kremu budyniowego. Przykryj warstwą herbatników. Postępuj tak do wyczerpania składników. Z reszty kremu zrób dekoracyjnie kleksy na każdym minitorciku. Ozdób wiórkami z czekolady. Odstaw do stężenia.
Czas ok. 30 min; porcja – 320 kcal, cena 1,50 zł.Źródło: Świat kobiety