Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bób w sosie musztardowo-cebulowym"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Składniki
Bób umyj i osusz. Cebule pokrój w piórka. Pomidor sparz wrzątkiem, usuń skórkę, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę. Oregano opłucz pod bieżącą wodą, osusz, oderwij listki. Ziemniaki wyczyść myjką albo ostrym nożem zeskrob z nich skórkę, umyj. Mięso umyj, osusz i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Włóż do lodówki.
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej 1 łyżeczkę oleju i wrzuć boczek. Smaż, a gdy już zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj cebulę. Mieszając zeszklij. Następnie wlej bulion, dodaj bób, pokrojony pomidor, listki oregano oraz musztardę, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 15 minut. Na koniec wlej śmietankę i gotuj jeszcze 5-7 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ugotuj ziemniaki. Kotlety obsmaż na rozgrzanym oleju. Podawaj z bobem.
60 minut. Porcja: 750 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie