Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Blok czekoladowy z wafelkami i żurawiną"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Białą czekoladę posiekaj, wrzuć do metalowej miski. Dodaj miękką margarynę. Postaw nad naczyniem z parującą wodą, stop. Zdejmij z kąpieli wodnej i zagęść mlekiem w proszku. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Masę czekoladową małymi porcjami dodawaj do masy jajecznej. Wymieszaj.
Podłużną foremkę wyłóż folią spożywczą. Na spodzie rozsmaruj odrobinę przygotowanej masy i ułóż 5 wafelków – jeden obok drugiego. Resztę masy czekoladowej wymieszaj z żurawiną. Układaj kolejne warstwy z wafli i masy czekoladowej (garść wafli odłóż do dekoracji). Zakończ warstwą z wafli i wstaw do lodówki.
Gorzką czekoladę stop. Gotowy blok wyjmij z formy, usuń folię. Wierzch udekoruj paseczkami stopionej czekolady oraz pozostałymi wafelkami połamanymi na drobne kawałki. Do czasu podania blok czekoladowy przechowuj w lodówce. Czas przygotowania: 35 min.
Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 370 kcalŹródło: Na żywo