Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Blok czekoladowy z cytrynową nutką"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 319
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 5026
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 319
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 5026
Składniki
z lodówki wyjmij wcześniej, by były w temperaturze pokojowej. Czekoladę stop w kąpieli wodnej, ostudź. Wszystkie bakalie posiekaj dość drobno. Przełóż do miski, zasyp 1 łyżką mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw.
Resztę mąki, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną wymieszaj i przesiej przez sitko. Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem na jasny, puszysty krem.
Nie przerywając ucierania, wbijaj po 1 jajku. Dodaj esencję waniliową oraz roztopioną, ostudzoną czekoladę. Wszystko krótko, ale dokładnie wymieszaj mikserem.
Do masy przesyp przesiane suche . Wymieszaj mikserem na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodaj bakalie, skórkę z cytryny i wymieszaj. Ciasto przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. Piecz ok. 65 minut.
Keks przestudź, ostrożnie wyjmij z foremki i ułóż na kratce kuchennej. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ciasto polej rozpuszczoną polewą czekoladową i fantazyjnie udekoruj bakaliami.Źródło: Tina