Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Blok czekoladowy"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5174
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 37
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5174
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 37
Składniki
Herbatniki przełóż do foliowego woreczka. Tłuczkiem do mięsa lub wałkiem rozgnieć na mniejsze kawałki. Orzechy drobno posiekaj.
Do rondelka włóż masło, wlej wodę. Podgrzej na małym ogniu. Gdy masło się roztopi, dodaj cukier i mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Na koniec dodaj kakao, całość dokładnie wymieszaj. Lekko wystudź.
Połowę rozdrobnionych herbatników włóż do miski, dodaj zawartość rondelka oraz przesiane mleko w pro szku. Zmiksuj mikserem a potem wyrabiaj masę dłonią – będzie dosyć gęsta. Dodaj resztę pokruszonych ciastek, bakalie i ponownie wymie szaj dłonią.
Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przełóż do niej jeszcze ciepłą masę czekoladową i mocno dociskając równomiernie ją rozłóż. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Do bloku czekoladowego można dodać również ryż preparowany, siekane migdały, pistacje, skórkę z pomarańczy, suszoną żurawinę, śliwki lub kandyzowane wiśnie. Aby otrzymać biały blok czekoladowy, nie dodawaj kakao.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie