Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bigosik z bobem, kluskami i kiełbasą"
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 5555
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 375
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 82
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 5555
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 375
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 82
Składniki
Bób opłucz na sitku, zalej wodą i lekko ją posól. Gotuj bez przykrycia tak, by był miękki, ale nie rozpadał się (ok. 10 min). Szałwię opłucz, osusz, posiekaj.
Cebulę obierz, posiekaj. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wytnij głąb. Resztę opłucz, osusz i poszatkuj (bez grubych części liści). W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj kapustę i mieszajac, smaż ok. 5 min. Podlej gorącym bulionem warzywnym. Przykryj garnek i gotuj ok. 15 min.
Ugotowany bób osącz na durszlaku i od razu przelej bardzo zimną wodą (dzięki temu nie straci ładnego koloru). Zimne ziarenka obierz z łupinek.
Szpecle wrzuć na lekko posolony wrzątek. Po minucie od wypłynięcia wyjmij je na durszlak i osącz. Następnie obsmaż na rozgrzanym na patelni oleju. Zdejmij kluski i na ten sam olej włóż wyjętą z osłonki, pokrojoną w plastry kiełbasę. Oba dodaj do bigosu. Wrzuć bób i szałwię, podgrzej. Ew. bigos jeszcze dopraw.Źródło: Tina