Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna drożdżówka
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 91
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6579
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 144
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1213
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5544
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 91
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6579
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 144
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1213
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5544
Składniki
Mąkę wymieszać z drożdżami. Zmiksować jajka z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodawać mleko i mąkę zmieszaną z drożdżami oraz olejek lub cukier waniliowy. Ma powstać dość rzadkie ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mleka lub mąki bezglutenowej. Gdy powstanie jednolita masa, przykryj ją wilgotną ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Umyj i obierz z pestek śliwki, pokrój je na połówki. Ciasto zagnieć (jeśli się klei, podsyp mąką) i przełóż do płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładaj śliwki skórkami do dołu i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj żółtkiem, posyp kruszonką. Piecz ok 30 minut. Przygotuj kruszonkę z przepisu podanego w pozostałych moich przepisach. Smacznego.