Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Batony z bakaliami i jabłkiem"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3086
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 224
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3086
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 224
Składniki
Na patelni prażymy grubo posiekane orzechy laskowe, włoskie i migdały, a potem ziarna słonecznika.
Obrane jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy z miodem, oliwą, płatkami owsianymi, otrębami, umytymi rodzynkami i umytymi, osuszonymi i grubo pokrojonymi suszonymi morelami.
Do masy wsypujemy uprażone bakalie. Mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Nakrywamy drugim papierem, masę mocno dociskamy do dna. Papier zdejmujemy, a blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170oC.
Pieczemy 25-30 minut, aż wierzch ciasta lekko zbrązowieje. Wyjmujemy, ponownie nakrywamy papierem i obciążamy np. torebkami cukru lub mąki, by ciasto było jednolite i lepiej się kroiło. Letnie kroimy na prostokąciki. Odstawiamy, by batoniki wystygły i stwardniały.
Wartość odżywcza jednej sztuki 146 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 56 g. Czas przygotowania 50 minut. Cena sztuki około 1,10 zł.Źródło: Rewia