Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Barszcz z białą kiełbasą"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 119
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 167
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 46
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 140
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 119
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 167
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 46
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 140
Składniki
Do szklanego lub kamionkowego wyparzonego naczynia wsyp mąkę, wlej przegotowaną ciepłą wodę. Wymieszaj, aby nie było grudek.
Dodaj obrany czosnek i chleb razowy (ważne jest, aby chleb był pieczony na zakwasie żytnim bez użycia drożdży). Jeśli nie masz pewności czy chleb jest pieczony na zakwasie, możesz pominąć jego dodanie – żur się ukisi, tylko potrwa to 2 dni dłużej.
Naczynie przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zakwas wymieszaj drewnianą łyżką. Po tym czasie zakwas będzie gotowy do użycia.
Kiełbasę włóż do garnka i zalej wodą, aby ją przykryła. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Gotuj na małym ogniu ok. 20 min. Następnie wlej 1 l żurku, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i gotuj jeszcze ok. 10 min. Dodaj chrzan, majeranek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na suchej teflonowej patelni usmaż boczek pokrojony w kostkę. Dodaj go do żurku i gotuj jeszcze około 5 minut. Żurek przelej na talerze, do każdej porcji dodaj jajko ugotowane na twardo oraz kawałek białej kiełbasy.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie