Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bakłażany z pomidorami"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 285
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 4993
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 285
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 4993
Składniki
Bakłażany umyć, przekroić na ćwiartki, posolić i odstawić do ocieknięcia na godzinę, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki. Cebulę pokroić w plastry, pomidory w kostkę.
Na rozgrzanej łyżce masła zeszklić cebulę i zmiażdżony czosnek, dodać pomidory i chwilę przesmażyć, doprawić solą i pieprzem.
Bakłażany opłukać z soli, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu i obłożyć sosem pomidorowym. Przykryć pokrywką albo folią aluminiową i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200oC ok. 30 minut.
Oprószyć posiekaną natką pietruszki, przybrać gałązkami majeranku. Podawać na zimno lub gorąco.
ok. 95 minutŹródło: Twoje Imperium