Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bakłażan na ostro"
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 33
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 129
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6665
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 33
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 129
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6665
Składniki
ok. 70 minut
Bakłażana umyć, oczyścić, przekroić wzdłuż, wydrążyć (miąższ zachować). Osolić, odstawić na 20 minut, aż puści gorzki sok, opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ryż ugotować, osączyć. Papryki, cebulę i grzyby oczyścić, pomidora umyć.
Pieczarki usmażyć na oleju na złoto. Zdjąć z patelni. Papryki, cebulę i miąższ z bakłażana pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju po pieczarkach razem z czosnkiem i plasterkami chili (wedle uznania: z pestkami – będzie ostrzej – lub bez), osolić.
Pomidory i ser pokroić w kostkę. Zmieszać z ryżem, pieczarkami i warzywami z patelni. Nadziać tym bakłażana, ułożyć go na posmarowanej olejem blaszce, skropić z wierzchu oliwą. Piec w temp. 200 st. C przez ok. 40 min. Posypać listkami oregano.Źródło: Twoje Imperium