Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bakaliowy wieniec"
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 130
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1198
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5385
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6559
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 130
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1198
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5385
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6559
Składniki
Podgrzej mleko, dodaj łyżkę cukru, drożdże i mąkę. Odstaw. Masło roztop, dodaj mąkę, cukier, sól, drożdże, jajka. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw, aż podwoi swoją objętość.
Owoce zalej wrzątkiem, odsącz, pokrój. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm, posmaruj konfiturą i posyp owocami. Zwiń je w roladę, ułóż na papierze do pieczenia i przetnij wzdłuż na 2 wałki.
Przeplataj je ze sobą na przemian, uformuj w wieniec i zlep końce. Jajka roztrzep, wymieszaj z mlekiem i cynamonem. Posmaruj wierzch ciasta. Piecz 30 minut w temp. 180°C.
CZAS: około 2 godzinŹródło: Dobry Tydzień