Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka zawijana z nadzieniem"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2120
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 967
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 208
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20980
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2120
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 967
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 208
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20980
Składniki
Drożdże utrzyj z łyżką mąki i cukru, dodaj 2-3 łyżki ciepłego mleka. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę połącz z resztą cukru, cukrem waniliowym, 2 jajkami i pozostałym mlekiem. Wlej zaczyn oraz rozpuszczone masło. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na prostokątny płat. Posiekane owoce kandyzowane wymieszaj z trzecim jajkiem. Rozsmaruj na cieście, zostaw wolne brzegi. Zwiń roladę, włóż do natłuszczonej formy do baby z kominem. Przykryj i pozostaw w cieple na 15 minut do wyrośnięcia.
Wyrośniętą babę wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Cukier puder utrzyj z 4 łyżkami ciepłej wody, dodaj łyżkę soku z wiśni oraz sok z cytryny. Babę wyjmij z formy, przestudź, polej obficie przygotowanym różowym lukrem.
Czas ok. 90 min; porcja – 380 kcal, cena 1,40 zł.
Lukier wcale nie musi być biały. Zamiast wody do jego przyrządzenia możesz użyć syropu z malin lub wiśni (będzie czerwony) albo soku ze szpinaku (kolor zielony).
Jeśli natomiast do lukru dodasz szafran, zmieni on barwę na żółty.Źródło: Świat kobiety