Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka jogurtowa z orzechami"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 61
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7155
Polecam.
Odsłon: 1674
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 61
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7155
Polecam.
Odsłon: 1674
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Składniki
Orzechy posiekaj. Masło utrzyj, dodaj cukier, miksuj, dodając po jednym jajku. Wsyp mąkę, sodę, wlej jogurt, miksuj. Dodaj orzechy, zmiksuj.
Formę napełnij ciastem, piecz 40 minut w temp. 180° C. Czekoladę rozpuść z masłem, polej babkę, posyp orzechami.
Czas: około 1 godzina
Tradycja wypieku bab w Polsce sięga XV w. Nazwa pochodzi od jej kształtu, który przypomina spódnicę noszoną przez stare kobiety (baby). Kawałek babki wielkanocnej powinien znaleźć się w każdej święconce. Jest symbolem dostatku i czystego serca.Źródło: Dobry Tydzień