Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babeczki sernikowe na spodzie z herbatników"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1174
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1174
Składniki
Masło roztop w rondelku. Herbatniki pokrusz (patrz zdjęcie poniżej). Okruszki wymieszaj z masłem. Tacę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż na nią masę ciasteczkową, dociśnij. Kubkiem lub wykrojnikiem do pierogów o średnicy ok. 8 cm wytnij z masy 6 spodów.
Piekarnik rozgrzej do 150°C. Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami do babeczek, a w środku posmaruj je lekko olejem. Formę ustaw w większym żaroodpornym naczyniu. Twaróg utrzyj z kremem cytrynowym. Ubij na sztywno 100 g śmietany kremówki i połącz ją z masą serową. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp 2 łyżki cukru. Pianę z białek porcjami dodawaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj. Masą wypełnij wgłębienia w formie.
Do żaroodpornego naczynia wlej wrzątek, niech sięga 2/3 wysokości formy do muffinek. Piecz babeczki 20 minut w gorącej kąpieli wodnej. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki, studź ciastka 30 minut. Następnie wyjmij formę z kąpieli wodnej.
Herbatnikowe spody ostrożnie zdejmij z tacy, ułóż na upieczonych babeczkach sernikowych. Lekko dociśnij. Formę z ciastkami przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę.
Gotowe babeczki wyjmij z formy, ułóż na talerzu i jeszcze na 30 minut wstaw do lodówki. W tym czasie sparz limonkę, pokrój ją na 6 cząstek. Pozostałą śmietanę ubij, przełóż do szprycy z okrągłą końcówką. Na schłodzone babeczki sernikowe wyciśnij po porcji bitej śmietany. Udekoruj je cząstkami limonki.Źródło: Twój Styl