Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babcine placki jabłkowe"
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6508
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 147
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1159
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6508
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 147
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1159
Składniki
Jabłka umyć, obrać, nie rozkrawając na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w krążki o grubości ok. 1-1,5 cm.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować na jednolitą masę z mąką, mlekiem, wodą mineralną, cukrem, proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany – jeśli jest za rzadkie, dosypać mąki. Ciasto wymieszać z pianą i płatkami.
Krążki jabłek maczać w cieście, smażyć na złoto w głębokim tłuszczu (musi być dobrze rozgrzany).
Gorące krążki osączyć na ręczniku papierowym, obficie oprószyć mielonym cynamonem.
ok. 20 minutŹródło: Twoje Imperium