Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Aksamitny krem cytrynowo- limonkowy"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 157
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 197
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 157
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 197
Składniki
Roztop masło w rondlu.
Dodaj roztrzepane jajka, cukier, sok i skórkę z cytryny.
Gotuj w kąpieli wodnej, aż sos zgęstnieje. Jeżeli powstaną grudki, przetrzyj całość przez sito lub zmiksuj.
Odstaw, by sos zgęstniał i ostygł. : ścierając skórkę z cytryny, najpierw należy ją sparzyć. Przy ścieraniu uważaj na to, by zetrzeć tylko żółtą część, biała może być gorzka. Ważne jest również dokładne umycie jaj. Gotowy krem przełóż do wyparzonych słoików. Przechowuj w lodówce około tygodnia.
Jak podawać: Gęsty krem cytrynowy to wspaniały dodatek do naleśników, placków czy ciast. Doskonale komponuje się też z białym serem lub po prostu na kromce chleba. Możesz go z powodzeniem wykorzystać do cytrynowej tarty.Źródło: Olivia