Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ajerkoniakowa babeczka"
Pyszny i łatwy do zrobienia deser jogurtowy. Można go przyrządzić również z i...
Odsłon: 239
Przygotuj się na kulinarną podróż, której główną atrakcją są kotlety mielone,...
Odsłon: 1359
Pyszny i łatwy do zrobienia deser jogurtowy. Można go przyrządzić również z i...
Odsłon: 239
Przygotuj się na kulinarną podróż, której główną atrakcją są kotlety mielone,...
Odsłon: 1359
Składniki
Żelatynę dokładnie wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała.
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Strączek oraz rdzeń wanilii dodaj do śmietany. Dosyp cukier i mocno podgrzej całość, ale nie dopuść, aby śmietana zawrzała.
Wyjmij strączek wanilii. Do ciepłej śmietany dołóż żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
Następnie śmietanę wymieszaj z ajerkoniakiem oraz sokiem z cytryny. Jeśli chcesz wzbogacić smak deseru, do tężejącej masy dodaj płatki migdałowe albo grubo startą białą czekoladę.
Lekko tężejącą masę śmietankową rozlej do 4 foremek w kształcie babeczek (o poj. 150 ml każda). Wstaw je do lodówki na 8 godzin, a jeszcze lepiej na noc.
Gotowy deser wyjmij z lodówki. Foremki na chwilę wstaw do gorącej wody, potem wyłóż deser na talerzyki. Przed podaniem babeczki udekoruj np. listkami świeżej mięty albo melisy cytrynowej.Źródło: Naj