Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Agrestowe trójkąciki z orzechami"
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 128
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1197
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5381
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6558
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 128
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1197
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5381
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6558
Składniki
Płatki migdałowe i orzechy osobno zrumień na suchej patelni. Stale mieszaj, by równomiernie się zezłociły. Potem przesyp na dwa talerzyki i pozostaw do wystudzenia. Płatki migdałowe wymieszaj z konfiturami, a orzechy – z mąką i solą oraz cukrem. Sypkie wsyp do miseczki. Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałeczki. Całość szybko zagnieć na kruszonkę. Tortownicę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
Na spodzie formy rozłóż 2/3 przygotowanej kruszonki. Dobrze dociśnij ją dłonią do spodu formy. Na tym rozsmaruj konfiturę z płatkami migdałowymi. Wierzch posyp pozostałą kruszonką.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 40 minut. Przed podaniem koniecznie ciasto odłóż na kilka godzin, a jeszcze lepiej na noc do wystudzenia (zaraz po upieczeniu ciasto bardzo kruszy się przy krojeniu). ok. 1 godziny i 20 minut 1 porcja 360 kcalŹródło: Tina