Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną jest niezwykle aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca. Świetnie sprawdzi się na chłodne, jesienne wieczory. Inspiracją jest marokańska harira. Danie bazuje jednak na wieprzowinie, która jest bardziej popularna w Polsce niż wołowina czy jagnięcina. Długi czas obróbki sprawia, że mięso jest kruche i rozpływa się w ustach.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 126
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 149
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 867
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 99
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 126
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 149
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 867
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 99
Składniki
Soczewicę namocz w 2 szklankach wody przez 1 godzinę przed przygotowaniem zupy. Wieprzowinę umyj i osusz ręcznikiem. Pokrój ją w kostkę o boku ok. 2-3 cm. W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż mięso przez 2-5 minut do zrumienienia. Przełóż je do miski.
Cebulę i seler obierz oraz drobno posiekaj. Przełóż składniki na patelnię i smaż do zeszklenia przez 5-10 minut, często mieszając. Dołóż posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Smaż przez 1 minutę, stale mieszając.
Do garnka wlej bulion i wsyp odsączone ciecierzycę i soczewicę. Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
Dodaj pomidory z puszki. Wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut. Jajka ubij widelcem. Powoli wlewaj je strumieniem do zupy, cały czas mieszając. Zupę z ciecierzycą i wieprzowiną podawaj na ciepło, udekorowaną listkami natki pietruszki, z dodatkiem cząstek cytryny.