Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalne i wyśmienite danie obiadowe.
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 126
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 145
Czy grecka sałatka z krewetkami to dobre zestawienie? Oczywiście! Usmaż krewe...
Odsłon: 1121
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 126
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 145
Czy grecka sałatka z krewetkami to dobre zestawienie? Oczywiście! Usmaż krewe...
Odsłon: 1121
Składniki
Suszone grzyby moczyć w wodzie przez noc, następnego dnia ugotować. Połowę wywaru przeznaczyć do gotowania kaszy, resztę pozostawić na sos.
Grzyby posiekać, przesmażyć na maśle razem z jedną, drobno pokrojoną cebulą.
Kaszę przepłukać, zalać wywarem z grzybów. Ugotować do miękkości, posolić. Gdy woda wyparuje, kaszę ostudzić. Wbić jajko i dodać tyle mąki, aby masa dała się dobrze formować. Starannie ją wyrobić.
Masę rozwałkować, wycinać niewielkie prostokąty. Na każdym ułożyć po porcji farszu grzybowego. Zrolować formując podłużny zrazik. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoto na smalcu.
Przygotować sos: dwie posiekane cebule zeszklić na maśle oprószyć mąką. Rozprowadzić wywarem grzybowym i śmietaną. Zagotować, przyprawić, podać do zrazów.