Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 62
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1017
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 62
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1017
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Składniki
Świeży szpinak umyj i pokrój na grube paski. Mrożony rozmroź, podgrzewając na suchej patelni. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj szpinak, dopraw i zostaw do ostygnięcia.
Mąkę wymieszaj z bułką. Dodaj chłodny szpinak, jajka, starty żółty ser i posiekaną zieleninę. Wymieszaj dokładnie, by dobrze się połączyły.
Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Z ciasta formuj spore kulki i wrzucaj na wrzątek. Gotuj przez 12-15 minut. Przełóż na sto, osącz. Trzymaj w cieple. Orzechy przekrój na połówki. Wrzuć na rozgrzane masło, zmniejsz ogień i podgrzewaj kilka minut. Polej ziołowe kule. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.
Tyle pysznych klusek i kluseczek!
W zależności od składników, nadanego im kształtu, sposobu przygotowywania czy miejsca pochodzenia wyróżniamy wiele ich rodzajów. Te smakują nam wyjątkowo: •Gnocchi (czyt.: niokki) – włoskie kluski, robione z ziemniaków, warzywnego piure i różnych rodzajów mąki. Podobne do naszych kopytek.
•Hałuski czy szpecle – ziemniaczane kluseczki wytwarzane z utartych na tarce kartofli, połączonych mąką ziemniaczaną.
•Knedliki – popularna w kuchni czeskiej i słowackiej, przygotowywane z ugotowanych ziemniaków lub bułki i mąki pszennej. Mają kształt walców, krojonych na plastry po ugotowaniu.
•Pampuchy – kluski z drożdżowego ciasta, gotowane na parze.Źródło: Naj