Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po poznańsku pyry z gzikiem i sznytlochem. Lekkie, proste danie z Wielkopolski. Kiedyś prócz polewki i śledzia najpopularniejsze danie postne w Poznaniu, dziś podawane w restauracjach jako przysmak regionalny. W Wielkim Poście na obiad idealna propozycja.
Kalarepki to kolejny cud letniego sezonu. Myślę, że jest to niedocenione warz...
Odsłon: 162
Rodzice mieli przy domu mały ogródek , w którym tata uprawiał pomidory, troch...
Odsłon: 15064
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 41
Kalarepki to kolejny cud letniego sezonu. Myślę, że jest to niedocenione warz...
Odsłon: 162
Rodzice mieli przy domu mały ogródek , w którym tata uprawiał pomidory, troch...
Odsłon: 15064
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 41
Składniki
Ziemniaki w łupinach myjemy dokładnie, wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, solimy i wstawiamy na ogień. Gotujemy do miękkości pod przykryciem, około 30 minut od zagotowania. Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków lub nożem, czy są miękkie. Gotowe odcedzamy i wykładamy na półmisek.
Ser wykładamy na miskę. Rozdrabniamy, dajemy sól, pieprz, śmietanę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i łączymy całość doskonale. Następnie kroimy drobno szczypiorek i wrzucamy do sera.
Na talerze nakładamy przekrojone ziemniaki, dajemy na nie kawałek masła (dawniej polewano je olejem lnianym), obok kładziemy twarożek. Szybki, lekki obiad gotowy!