Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W 503. odcinku programu „Ewa Gotuje” na drugie danie pojawiły się ziemniaki po irlandzku. To nic innego jak kartofle zapiekane z boczkiem i dojrzewającym serem żółtym cheddar. Pyszna potrawa świetnie rozgrzewa i naprawdę dobrze syci.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 68
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 73
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1111
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 258
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 68
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 73
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1111
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 258
Składniki
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni.
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach. Przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Miąższ przełożyć do miski. Dodać śmietanę, boczek oraz pokrojony w kostkę ser cheddar (trochę zostawić). Dorzucić posiekany szczypiorek. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i nałożyć do wydrążonych ziemniaków. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Piec przez 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie posypać serem startym na dużych oczkach i zapiekać jeszcze przez kilka minut - aż ser się roztopi.
Podawać na ciepło z mixem sałat, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret.