Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawniej jedzono je tylko na wsi. Tak robione spotkałem na Podlasiu.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Boczek kroimy na paski. Ziemniaki obieramy. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Boczek i pokrojoną w kostkę cebulę smażymy.
Boczek z cebulą ma być przysmażony na skwarki.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Dodajemy dużą łyżkę masła i śmietanę (ok50-100 ml) i ubijamy.
Ziemniaki maja mieć konsystencję puree ziemniaczanego. Dodajemy do nich skwarki wraz z wytopionym tłuszczem i cebulką i dokładnie mieszamy.
Podajemy gorące ze zsiadłym mlekiem, kefirem lub maślanką.
Jeżeli nie zjemy całości, smakują równie wybornie odsmażane następnego dnia. Ja dla wygody używam już pokrojonego boczku w paski.