Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczany placek z wołowiną"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 152
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 309
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 152
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 309
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
90 minut • Porcja 460 kcal • Koszt porcji ok. 4,20 zł • Przepis dla 8 osób
Ciasto francuskie rozwałkuj na okrągły płat i wyłóż nim wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia formę do tarty. Placek oprósz bułką tartą.
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj mięso, podsmaż, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż mięso na placek.
Na patelnię wrzuć obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Oprósz je solą i smaż 10 minut mieszając. Następnie wyłóż je na mięso.
Śmietanę zmiksuj z jajkami i wymieszaj z pokruszoną fetą. Całość dopraw pieprzem i gałką muszkatołową i ewentualnie solą.
Śmietanową masą zalej nadzienie ciasta tak, żeby pokryła całą powierzchnię. Na wierzch wyłóż pomidorki i papryczki.
Wstaw placek do piekarnika nagrzanego do do 190°C. Piecz około 45 minut.Źródło: Kobieta i życie