Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaczany duet z mielonym mięsem"
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 20
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5468
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 329
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 20
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5468
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 329
Składniki
Słodkie ziemniaki obierz, umyj i pokrój na niezbyt małe kawałki (np. na ćwiartki). W rondlu rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć ziemniaki, oprósz je solą i mieszając co jakiś czas, smaż 8 min. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebule z czosnkiem. Dodaj mięso mielone i mieszając, smaż, aż stanie się rumiane. Przypraw je solą oraz pieprzem, dodaj koncentrat pomidorowy. Duś na wolnym ogniu 5 min.
Pomidorki koktajlowe opłucz, osusz, poprzekrawaj na połówki.
Ser żółty zetrzyj na tarce o małych otworkach. Dodaj do niego po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej mielonej papryki. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. W dużej misce połącz podsmażone mięso z cebulą, słod kie ziemniaki, pomidorki koktajlowe oraz kopytka. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego.
posyp serem przyprawionym paprykami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 20 min. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj. Na gotowej zapiekance zrób kleksy z kwaśnej śmietany. Danie posyp natką pietruszki. Od razu podawaj.Źródło: Tina