Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na coś bardziej kalorycznego. Miłośnicy ziemniaków dobrze wiedzą, że ziemniaki najlepiej smakują właśnie w towarzystwie wołowiny, sera, śmietany i szczypiorku!
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 493
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 71
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 493
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 71
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Składniki
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
Na patelnię wlewamy olej i smażymy pokrojone w piórka cebule. Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż się zezłoci. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko mieszamy i przekładamy do garnka.
Na patelnię wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek i smażymy aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do mięsa.
Na tą samą patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy szczpytę słodkiej i szczyptę ostrej papryki, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Mieszamy ze śmietaną starając się dokładnie zdjąć smak ze spodu patelni (resztki smażonego wcześniej mięsa).
Ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w talarki.
Blaszkę smarujemy masłem i układamy warstwami: ziemniaki, cienka warstwa śmietany, mięso i boczek, starty żółty ser. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, około 40 min, aż ser się zezłoci. Przed końcem pieczenia posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!