Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zielony krem z groszku i szparagów"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 133
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 35
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 133
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 35
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Składniki
Groszek wrzuć do garnka bez rozmrażania (zamiast mrożonego możesz też wykorzystać do zupy groszek z puszki). Zalej wywarem drobiowym. Zagotuj.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Dodaj do wrzącego wywaru z groszkiem. Gotuj razem na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Szparagi oczyść, odetnij końcówki, pokrój na kawałki i wrzuć do zupy. Gotuj razem jeszcze 10-15 minut. Zdejmij z ognia. Wyjmij kilka szparagów (z główkami)i odłóż do dekoracji.
Gotową zupę zmiksuj na gładki krem. Ponownie umieść na palniku i doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz przyprawą do zup w płynie.
Plasterki wędzonego łososia pokrój w paseczki. Zupę rozlej do miseczek. Każdą porcję ozdób zrolowanym łososiem. Dodaj odłożone wcześniej szparagi. Udekoruj wzorkami ze śmietany.
czas ok. 40 min; porcja – 260 kcal, cena 3,10 złŹródło: Świat kobiety