Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zielony chłodnik"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 136
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 179
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 141
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 136
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 179
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 141
Składniki
Szczaw przebierz i umyj. Dokładnie go osusz na ściereczce lub w wirówce do sałat. Wywar zagotuj i zalej nim szczaw. Zostaw do całkowitego wystudzenia. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz.
Ogórki umyj, osusz i pokrój. Jednego w długie plastry, drugiego w drobną kosteczkę.
Dymkę oczyść, umyj i drobno posiekaj razem ze szczypiorem (kilka gałązek odłóż do dekoracji). Do schłodzonego wywaru ze szczawiem dodaj posiekaną dymkę ze szczypiorkiem i pokrojonego w kostkę ogórka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Śmietanę ubij na sztywno i delikatnie połącz z chłodnikiem.
Zupę wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj z cząstkami jajka udekorowaną plastrami ogórka i szczypiorem.
Czas przygotowania: 45 minut 365 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień