Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pochwalę się moim zupełnie nowatorskim przepisem. Od początku do końca wymyślonym przeze mnie :) Wśród składników znajdziecie moje niedawne odkrycie wśród przypraw - czosnek niedźwiedzi. Jest super! I już mam w planach uprawiać go w moim ogródku :) Zapraszam na pyszne i zdrowe zielone placuszki.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 44
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 62
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1013
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 228
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 44
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 62
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1013
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 228
Składniki
Cebulę drobno siekam. Cukinię i selera ścieram na tarce na dużych oczkach. Szpinak i bazylię drobno siekam. Wszystko mieszam, solę i odstawiam na chwilę. Odcedzoną ciecierzycę blenduję na gładką masę. Cukinię i resztę warzyw mocno odciskam z soku, który puściły. Dodaję zblendowaną ciecierzycę, siemię lniane, nasiona chia lub bułkę tartą, jajka i doprawiam czosnkiem niedźwiedzim, mielonym kminkiem, tymiankiem i pieprzem. Masę dokładnie mieszam i odstawiam na ok.10-15 minut aby nieco stężała.
Na odrobinie dobrego oleju smażę niewielkie placuszki po kilka minut z obu stron. Oleju daję naprawdę odrobinę wtedy placuszki lepiej się przewraca na drugą stronę. Trzeba to robić delikatnie aby się nie rozleciały lub dodać więcej bułki tartej.