Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żeberka zapiekane z fasolą"
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 57
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 30
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 168
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 85
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 386
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1125
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 57
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 30
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 168
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 85
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 386
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1125
Składniki
Umyte, osuszone żeberka kroimy na porcje. Nacieramy majerankiem, zmiażdżonym czosnkiem i solą. Smarujemy keczupem i na trzy godziny wstawiamy do lodówki, a następnie obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
Fasolę osączamy z zalewy, równą warstwą rozkładamy na żeberkach. Obrane cebule drobno kroimy, mieszamy z sokiem pomidorowym. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, mieloną papryką i pieprzem. Sosem zalewamy żeberka z fasolą.
Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC i pieczemy, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia danie odkrywamy i dopiekamy jeszcze 10-15 minut.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 2,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 420 kcal Białko 23 g/Tłuszcz 26 g/Węglowodany 78 gŹródło: Rewia